Klubbhistorien

pol300Porsgrunn o-lag har siden starten 14.oktober 1946 vært en av landets største spesialklubber for orientering i Norge.

Klubben har en stolt historie og har bl.a vunnet NM for lag (lag o-cupen) fem ganger og fostret en rekke norgesmestre og landslagsløpere.

I dag har klubben er sterkt rekrutterings- og ungdomsarbeide. POL-karusellen samler hver tirsdag i sommerhalvåret 50-60 o-løpere i alle aldre fra rekrutter til de mer garvede. Klubben stiller stafettlag i de fleste store stafetter.

Porsgrunn Orienteringslag (POL) en tradisjonsrik klubb med framtid.

Forhåndsomtale
POL-stafetten
Vealøsgampen
Klubblue anno 1979

Historien om o-idretten i Porsgrunn starter søndag 1.november 1936 da det første o-løpet så dagens lys med start fra IF Urædds skihytte ved Lidbakken. Initiativtaker var trolig formann i IF Urædds friidrettsgruppe, Sigurd Karlsen (senere Holom). Samme person tok forøvrig samme høst initiativet til «Turpasset» som fortsatt er en institusjon i distriktet.

Fortsettelsen av o-historien kom først 10 år senere da IF Urædds friidrettgruppe, med byens bibliotekar Ernst W. Lund som formann, inviterte til medlemsmøte i Central Hotel mandag 14.oktober kl. 20.00 med  kåseri om orientering. Interesserte ble innbudt.

Iflg. referat i Porsgrunds Dagblad tegnet 24 av de 30 frammøtte seg som medlemmer (også damer!). Møtet valgte et interimstyre med 7 medlemmer med Per Resch som formann. Møtet diskuterte heftig om aktiviteten skulle organiseres som en o-gruppe i IF Urædd, eller som en spesialklubb á lá Notodden OL. Diskusjonen endte med enighet om å etablere en spesialklubb.

Allerede lørdagen etter, 19.oktober, inviterte klubben under navnet Porsgrunn Orienteringsklubb i en annonse i Porsgrunds Dagblad til treningsløp fra IF Urædds skihytte ved Lidbakken dagen etter, søndag 20.oktober.